Diş teli tedavisi, dizilişi bozuk olan ve çapraşık yapıdaki dişlerin düzeltilmesi adına uygulanan bir tedavi yöntemi olarak bilinir. Dişlerin üzerine uygulanan bu diş telleri uzun süreli olan kullanımda dişlerin muhteşem bir şekilde düzelmesini sağlamaktadır. Diş teli tedavisinin fiyatı ise tedavide kullanılan malzemelere ve diş yapısının bozukluğuna bağlı olarak da değişmektedir. Diş teli tedavisi yani diğer adı ile ortodonti tedavisinin süresi de çoğu zaman merak konusudur. Tedavinin süresi genel olarak ortalama 1 – 1,5 yıl kadar sürmektedir. Kişilerin diş kemik yapısına, dişlerin ortalama hareket hızına ve de çapraşıklık durumuna göre tedavi süreleri 2-3 yıla kadar uzayabilir. Kliniğimizdeki istatistiklere göre ortalama bir hasta kontrollerine düzenli ve aksatmadan gelmişse ortalama 1 yıl sürdüğünü belirlenmiştir. Tüm bu veriler tahmini dayalı ortalamalardır. Kişinin özel durumlarına göre daima değişiklik gösterir. Kliniğimizde her türlü hastamıza uygun diş teli tedavileri uzman doktorlar tarafından yapılır.
Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş teli çalışma prensibi; istenen yöne bağlı olarak belli bir süre boyunca sürekli olarak güç uygulama şeklindedir. Güç fazla olursa dişe zarar verebilir. Dişlerin istenilen pozisyonu almaları sürekli ve de hafif bir basınçla sağlanabilir. Dişe yapışan ve de braket adındaki dişlerin üzerlerinde tellerin geçebileceği delik bulunan bir aparat takılır. Braketler dişlere yapışık olmaları sebebi ile 24 saat tedaviye katkı sağlar. Braketler dişi doğru yöne çekmeye yarayan kulplar da denilebilir. Braketlere tutturulan teller olması gereken duruma dönmeleri için dişlere belirli bir güç uygular. Böylelikle zaman içinde dişler istenilen doğru konuma getirilir.
Diş teli tedavisi yapılmasının nedeni dişleri kemik içinde hareket etmelerini sağlayıp düzeltmektir. Bu hareketlerin birkaç gün içinde sonuç vermesi mümkün değildir. Dişlerin kemik içerisinde ayda 1 veya ayda 2 mm kadar hareket etmesi mümkündür. Tedavinin bazı aşamalarında hastaların elastik ajanlar yani lastikler kullanması istenebilir. Bunlar kişinin kendince her gün değiştirebileceği kolay takılan basit lastiklerdir. Dişlerin istenilen seviyeye yönlendirilmesine çok yardımcı olurlar.
Diş teli tedavisi ne zaman yapılır?
Uluslararası Ortodonti Birliği‘nin tavsiyesi olan 7 yaş grubu bütün çocukların bir ortodontik kontrolden geçmesidir. Böylece gelişim sorunları erken belirlenebilir ve hızlıca tedavi edilebilir. Diş teli tedavileri genel olarak 10- 12 yaştan önce başlanması önerilmez.