Diş, çene ve yüzdeki bozuklukların tanısında, tedavisinde ve önlenmesinde rol alan sağlık bölümü ortodonti olmaktadır. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda çene gelişimine bağlı oluşan çarpıklık veya ve bozuklukların tedavisinde veya önlenmesinde rol almaktadır. Ortodontik tedaviler sağlıklı dişlerin yanı sıra daha estetik görünüm ve gülüş için de tercih edilmektedir. Ortodonti bölümü dişlerde veya çenede oluşan her türlü bozuklukta tercih edilirken tıptaki yan dallardan da yararlanmaktadır. Ortodontik tedaviyi yapmak için bir hekimin 5 yıl diş hekimliği okuduktan sonra 4 yıl da ortodonti uzmanlığı yapması gerekmektedir. Bir diş hekiminin ortodontist olabilmesi için yeterli pratiği yapması gereklidir.
Ortodonti Tedavisi
Konya ortodontist Sema Koyuncu, ortodontik tedavi yaparken birçok hareketli veya sabit aparatlardan yararlanmaktadır. Bu aparatlar,
- Hareketli Aygıtlar: Bu hareketli aparatlar genel olarak dişlerin sürmesine yardımcı olmak ve çene gelişimine yardımcı olmak için kullanılmaktadır. Bu aletler genel olarak 7 ila 12 yaş arasındaki hastalarda tercih edilmektedir.
- Sabit Ortodontik Aygıtlar: Sabit ortodontik aygıtların arasında en çok kullanılanı metal braketler olmaktadır. Braketler dişlerin arasından geçerek tel yardımı ile dişleri hareket ettirmektedir. Metal braketlere benzeyen ama şeffaf renkte olan aygıtlara ise şeffaf braketler denmektedir. Bu braketler çok fazla dikkat ve bakım gerektirdiği için yetişkinlerin kullanması daha yaygın olmaktadır. Bu iki braket de dişlerdeyken karşı taraftan görünürken lingual braketler dişlerin iç tarafına yapıldığı için gözükmemektedir.
- Şeffaf Plaklar: Bu plaklar tel olmadan bilgisayar yardımı ile yapılarak dişlerdeki çarpıklıklar düzeltilmektedir. Hasta şeffaf plakları sadece yemek yemek için ve diş fırçalamak için çıkartabilmektedir. Bu plaklar diş çarpıklığını düzeltebilirken yüzdeki bozuklukları düzeltmemektedir.
Ortodontik Tedavi Neden Yapılır?
- Kişiler en fazla estetik bir gülüş için ortodontik tedavileri tercih etmektedir. Bu estetik kaygının yanında çarpık dişler birçok probleme yol açmaktadır. Diş çarpıklıkları çene kapatmada problemler yaparken kişide yemek yeme ve konuşma bozukluklarına yol açmaktadır.
- Çarpık olan dişlerin bakımı ve hijyeni oldukça zor olmaktadır. Düzgün temizlenemeyen çarpık dişlerde çürükler oldukça hızlı ilerleyerek diş eti hastalıklarına neden olabilmektedir.
- Çarpık dişler dolayısı ile üst ve alt dişler düzgün bir şekilde kapanamayarak eklem problemlerine yol açmaktadır.
- Çene bozukluklarında bazı harflerde telaffuz zorluğu yaşanmaktadır.
Ortodontiste Ne Zaman Gidilir?
6 aylık bir çocukta süt dişler oluşmaya başlayıp 2.5 yaşındayken tamamlandığında daimî dişler 6 yaş itibari ile sürmeye başlamaktadır. Bu dişlerin sürmeye başlaması ile birlikte çocuklar düzenli olarak ortodondist tarafından muayene edilmelidir. Çünkü birçok çene bozukluğu gibi hastalık bu yaşlar itibari ile başlamaktadır. Yetişkin bireylerin ise birkaç yılda bir düzenli olarak muayene olması gereklidir.
Ortodontik Tedavi Süresi
Ortodontik tedavilerin süresi kişiye veya yapılacak tedaviye bağlı olarak değişmektedir. Çene bozuklukları diş tedavilerine göre çok daha uzun sürebilmektedir. Tedavi süresi her ne kadar kişiden kişiye bağlı değişse de ortalama olarak 6 ila 24 ay sürecinde bitebilmektedir.